Yoga si Crossfit-ul se completeaza perfect si trebuie sa recunoastem ca putini dintre noi fac necesarul de recuperare si mobilitate de care avem nevoie.
Ideal ar fi sa petrecem la fel de mult timp pe un program concentrat de mobilitate/yoga/recuperare precum facem cu SWOD SI WOD.
Corpurile noastre sunt puternice si pot fi folosite la o capacitate mult mai mare decat am crede. Insa trebuie sa stim ca avem de asemenea nevoie de yoga/mobilitate/recuperare pentru a putea continua sa “impingem” corpul mai departe decat credem.

Daca neglijam recuperarea, corpurile noastre vor ceda. Genunchii, umerii, spatele si problemele cu gleznele sunt primele semne ale corpului spunandu-ne sa petrecem mai mult timp intinzand/lungind acei muschi cronic contractati.

Voi prezenta mai jos 5 motive pentru care cred ca fiecare Crossfiter sau atlet ar trebui sa sacrifice macar o ora pe saptamana pentru yoga:

1. Flexibilitate si Mobilitate

Combinand Crossfit-ul si Yoga te ajuta sa obtii 2 calitati imbatabile: Puternic si Flexibil. Este important sa stii ca nu poti avea putere fara flexibilitate si invers. In timp ce un muschi se contracta, celalalt muschi se intinde si fara o flexibilitate adecvata nu putem obtine puterea maxima. 
Fiecare postura din yoga este conceputa sa faca exact asta: sa creasca puterea statica intr-un muschi in timp ce intinde puternic celalalt muschi.
Prea multa putere ne poate face rigizi si prea multa flexibilitate ne face instabili, dar cand cele doua se intalnesc la mijloc este magic.

2. Putere

“Dar ridic greutati, asa ca nu am nevoie de yoga pentru a deveni mai puternic!” Gresit. Yoga ajuta la intinderea diferitelor grupe musculare din multiple motive. In Crossfit se folosesc miscari ample dinamice folosind muschii mari. Yoga introduce noi concepte ala miscarii: statice si variatiuni statice ce intaresc muschii in timp ce ii mentine la aceeasi lungime tot timpul. Aproape fiecare miscare din Crossfit este exploziva, dar pentru a creste puterea necesara eficientei in acele miscari este important sa construiesti putere statica de asemenea si pentru o fundatie puternica si anduranta musculara.

3. Echilibru

Aproape fiecare miscare din Crossfit necesita un echilibru impecabil.
Exercitiile de echilibru din yoga te ajuta sa intaresti muschii stabilizatori si te ajuta sa-ti mentii focusul. Lucrand receptorii senzoriali in aceste posturi iti ajuta de asemenea agilitatea si viteza.

4. Respiratie

Ne petrecem mult timp lucrandu-ne muschii, dar uneori uitam cel mai important muchi- diafragma. Da, intr-adevar fara exercitii suplimentare ale diafragmei, vom putea continua sa respiram, dar daca ne dorim puteri sa fim atleti desavarsiti atunci trebuie sa fim in stare sa respiram corespunzator.
Yoga introduce exercitiile de Pranayama (respiratie), ce ne intaresc diafragma si ne ajuta sa respiram mult mai bine. Exercitiile regulate de Pranayama iti vor creste indicele “VO2 max”. Invatand sa-ti folosesti respiratia la adevaratul potential te va ajuta sa te stabilizezi in timpul ridicarii de greutati. Cu o technica de respiratie buna, vei sta calm si conectat indiferent de ce se intampla.

5.  Antrenament mental

“Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.” – Mahatma Gandhi

Trebuie sa recunoastem ca Crossfit-ul este si un joc mental. Pentru a avea succes in Crossfit trebuie sa fii focusat, sa ai rabdare si o vointa puternica. Yoga te antreneaza sa te focusezi in interior si sa-ti gasesti linistea. Este o disciplina ce promoveaza controlul corpului si al mintii in timp ce renunti la factorii externi. Multi oameni se panicheaza, devin nerabdatori sau frustrati, iar performantele fizice au mereu de suferit. Daca inveti sa ramai calm si sa ai rabdare in situatii de neprevazute, vei fi mai bun in orice. De indata ce obtii putere mentala, este uimitor de poate face corpul.

Share
Recommended Posts

Leave a Comment