Ca profesor de yoga imi amintesc momentele in care parte din slujba mea consta in a convinge oameni sceptici sa incerce yoga pentru prima data.

Apoi este posibil sa le placa, sa piarda in greutate, sa arate mai bine si sa se simta mai lucizi si constienti, relatiile lor se transforma, si asa mai departe. Insa majoritatea nici macar nu pun piciorul in studioul de yoga, nu fac niciodata acel prim pas pe o saltea, fiind siguri din cele auzite ca nu le va placea, sau nu vor fi buni la aceasta practica, indiferent de cat de multa durere fizica, mentala sau emotionala au acumulat.

Dupa ani de conversatii cu doua categorii de oameni – aceia care isi doresc sa se dezvolte pe plan personal si aceia care nu au aceasta dorinta, am ajuns sa cred ca pentru multi oameni exista niste motive ‘extrem de bune’ pentru a nu face yoga.

 

8 MOTIVE PRINCIPALE PENTRU A NU FACE YOGA

  1. Iti place sa arati cu 9 ani mai in varsta decat esti

Cercetatorii au descoperit recent ca oamenii care practica chiar si numai trei sesiuni de 60 de minuite de yoga pe saptamana intr-un ritm energic moderat sunt in medie cu 9 ani mai tineri decat cei care nu fac aceasta practica. Aceste rezultate au indicat mai mult decat un ten luminos; yoga iti schimba ADN-ul. Studiul a aratat ca cei care practicau acest exercitiu aveau indicatorul din ADN responsabil cu imbatranirea mult mai putin deteriorat in comparatie cu cei care nu faceau miscare in mod regulat. Aceste rezultate sunt valabile pentru orice tip de activitate fizica, insa yoga merge mai departe deoarece detoxifica corpul intr-un mod mult mai eficient, stimuland si echilibrand glandele endocrine, care printre altele regleaza procesul de imbatranire, vindecare, metabolismul si imunitatea. In concluzie vei arata mai tanar la prima vedere, dar si pe interior!

 

  1. Accepti acele toxine si metale grele ce se acumuleaza in corpul tau

Atunci cand mergem, alergam, facem kickbox si orice alt tip de exercitiu fizic castigam acea eliberare de endorfine si arderea de calorii. Insa nu pierdem multe dintre toxinele care se acumuleaza in tesutul adipos, sange si organe. De la mercur la dioxina, radicali liberi si pesticide – oricat de interesant ar suna aceste denumiri in practica nu este grozav sa le retii in corp. Modalitatea ideala de a-ti curata corpul, in afara de a fi permanent atent la ceea ce mananci, bei si aplici pe corp, este aceea de a-ti ajuta sistemul limfatic sa lucreze la parametrii normali. Pentru a face acest lucru trebuie sa respiri adanc si sa fii cu susul in jos – la propriu. Multe dintre pozitiile de yoga sunt create in mod deliberat pentru a ajuta la detoxifierea corpului, in timp ce il sculpleaza si ajuta la extensia lui. Mai mult, yoga este unul dintre putinele forme de exercitii care include o inversie (sau mai multe) la fiecare sesiune. Aceasta are rolul de a elibera picioarele si soldurile, zone ce de obicei nu sunt ridicate deasupra inimii.

 

  1. Nu ai nevoie de un timp mai bun la urmatorul tau maraton

Atunci cand iti intinzi corpul corespunzator si iti intaresti grupe musculare opuse prin echilibru, iti imbunatatesti anvergura miscarilor si te poti deplasa mai rapid. De exemplu, intre linia de start si cea de sosire. S-a demonstrat ca tipul de respiratie practicat la yoga creste rezistenta maratonistilor chiar de la o singura sesiune acestia fiind capabili sa parcurga de doua ori distanta obisnuita. Mai mult, atunci cand adaugi o modalitate de exercitiu holistica, precum yoga, ai parte de mai putin stres si incordare a muschilor ce se acumuleaza de obicei atunci cand ai un exercitiu repetitiv precum alergatul, ciclismul sau mersul pe jos. Adaugarea unui exercitiu complementar te va ajuta sa practici pentru mai mult timp alt exercitiu sau sport pe care il iubesti.

 

  1. Crezi cu fermitate ca in timp trebuie sa cresti si mai mult in greutate

Alan Kristal, sef asociat pentru programul de preventie a cancerului din cadrul diviziei de stiinta a sanatatii publice al centrului Hutchinson a spus ca “ in cadrul unui studiu, am descoperit ca oamenii de varsta a doua care practica yoga au castigat mai putin in greutate in decursul unei perioade de 10 ani comparativ cu aceia care nu au practicat acest exercitiu. Aceasta descoperire este independenta de practicarea altor activitati fizice sau a modelelor de regim alimentar. Ipoteza studiului a fost aceea ca starea de atentie – o aptitudine invatata fie direct sau indirect prin yoga – poate influenta modul in care mancam”. Aceasta cercetare nu a gasit nicio corelatie intre a manca in mod constient si alte forme de exercitiu precum ciclismul sau alergatul. Spre deosebire de alte exercitii care au tendinta de a crea o stare de foame astfel incat ai tendinta de a te stabiliza in eforturile de a pierde greutate, echilibrul practicat prin yoga te ajuta, de asemenea, la a echilibra hormonii astfel incat esti mai putin predispus sa suferi de pofte incontrolabile si te invata sa fii constient in alegerile pe care le faci – drept urmare exista o sansa mai mare sa alegi salata si nu salamul.

 

  1. Mai degraba ai imbatrani decat sa treci printr-un declin mental incetinit

Practicarea de yoga include de cele mai multe ori si o component mentala, iar daca ai un profesor constient, el sau ea te va invata cum sa-ti transformi pozitiile fizice intr-o meditatie in miscare.

Pe masura ce incepi sa te specializezi in a reflecta asupra propriei mintii, in a fi prezent si concentrat iti vei tonifia mintea pe saltea impreuna cu noul tau corp sculptat – astfel incat amandoua vor functiona cum se cuvine pe toata durata vietii.

Cercetatorii au descoperit ca straturile corticale erau mai groase la cei care practicau meditatia. In participantii cu varste intre 40-50 ani doar cei care practicau meditatia au prezentat o grosime corticala corespondenta cu cea a participantilor cu varste intre 20-30 ani in regiuni care se ocupa de functiuni mentale, emotionale si comportamentale.

 

  1. Durerile cronice de spate nu sunt atat de rele, comparative cu alte lucruri…precum gripa porcina.

Acel scaun pe care stai chiar acum – este extrem de nociv pentru spatele tau. Probabil ca petreci mult timp tasandu-ti coloana lombara iar acest lucru iti va distruge in timp sira spinarii – la fel cum ti s-ar intampla daca spre exemplu ai ridica frigidere in fiecare zi. Exista un articol foarte bun in Men’s Health care arata cat de serioase sunt consecintele acestui obicei pe care aproape toata lumea il are si cum ne indreptam toti mai devreme sau mai tarziu spre tragedii ale coloanei lombare. Desi toate acestea suna deprimant, fa-ti curaj:

Exercitiul fizic si yoga in special poate sa amelioreze durerile de spate si sa reduca stresul pus pe coloana, poate sa restructureze corpul astfel incat zona lombara sa fie sustinuta, sanatoasa si puternica. Mai mult, din moment ce yoga ajuta la alungirea muschilor cat si la lucrarea concomitenta a acestora, nu vei ajunge sa ai un spate foarte puternic, dar rigid – o alta cauza des intalnita a problemelor zonei lombare – ci dimpotriva.

Stai un pic mai drept acum?

 

  1. Te va face sa fi in contact cu propriile sentimente

A intra mai mult in contact cu propriul corp inseamna ca vei fi in contact si cu mintea, ceea ce inevitabil te va duce la propriile emotii. Daca esti o persoana care prefera sa nu aiba de-a face cu propriile sentimente probabil ca nu trebuie sa practici yoga.

 

  1. Iti va deschide soldurile, umerii si inima

Cu cat corpul tau devine mai maleabil cu atat si inima ta devine mai maleabila. Iti vei deschide partile cele mai rigide ale corpului si totodata iti vei deschide cele mai rigide si adanci parti ale sinelui. Yoga este puternic ancorata in traditie si spiritualitate – astfel majoritatea inimilor (care trec prin sesiuni de yoga) nu raman impietrite.

 

Share
Recent Posts

Leave a Comment